Els experts alerten de la proliferació de noves addiccions relacionades amb els nous estils de vida

En el marc de la jornada “Les noves formes d'addicció” organitzada per Sagrat Cor, Serveis de Salut Mental
Experts en l'àmbit de la psiquiatria i la psicologia s'han reunit a Martorell en el marc de la jornada “Noves Addiccions”, organitzada per Sagrat Cor, Serveis de Salut Mental. L'objectiu de la jornada era analitzar les noves formes d'addicció que s'estan detectant a causa de l'arrelament de nous estils de vida i fruit dels canvis que ha experimentat la nostra societat, com són l'aparició de nous recursos tecnològics o nous cànons de bellesa. “Aquestes noves addiccions són una part cada vegada més significativa de la demanda assistencial i els professionals ens hem de fixar com a repte adaptar els recursos existents a aquestes noves patologies”, ha indicat el doctor José Antonio Larraz, director mèdic de Sagrat Cor, Serveis de Salut Mental.

Encara que la paraula addicció es tendeix a associar a les drogues, durant els últims anys s'està constatant una gran proliferació de les anomenades “addiccions sense droga” o “addiccions conductuals”, la principal característica de les quals és que la persona que les pateix du a terme conductes que sent la necessitat de realitzar de forma descontrolada i que compleixen els paràmetres d'una addicció. “Cada vegada trobem més persones que busquen la necessitat de relaxar-se, d'escapar d'un buit, de la solitud o de l'estrès”, explica la psicòloga i mestra Maria José Moreno Régulo. “Són persones que busquen, en definitiva, fugir d'una vida o d'una situació que no els agrada, que els supera, que no controlen i cauen fàcilment en conductes compensatòries que poden generar o degenerar en una addicció conductual”.

Entre aquestes addiccions, la que està experimentant un creixement de la demanda assistencial més significativa és l'addicció a les noves tecnologies, que inclou l'addicció a Internet amb totes les seves variants (correu electrònic, pàgines web, xats, cibersexe, ciberjocs), així com les addiccions al mòbil, la televisió o la vídeo-consola. En aquest tipus d'addiccions hi ha un element comú que és la solitud. “El cibernauta és quasi sempre un navegant solitari que, a mesura que es relaciona amb Internet, experimenta un allunyament progressiu del seu entorn immediat en substituir la realitat per una realitat virtual”, ha explicat la doctora Moreno. Una població especialment vulnerable a aquesta addicció és la població infantil, sobretot els adolescents, que per les connotacions pròpies d'aquesta etapa vital són mes vulnerables.

A la dècada dels anys 90 va començar-se a estudiar una altra de les addiccions conductuals més freqüents a la societat actual: l'addicció al gimnàs. Conceptualment, l'addicció al gimnàs o vigorèxia es defineix com una alteració del comportament caracteritzada per l'excessiva pràctica esportiva en la recerca de la bellesa física, acompanyada per una preocupació patològica per muscular-se, la qual cosa condueix la persona a dedicar gran part del seu temps a l'increment de la seva musculatura per aconseguir un cos que coincideixi amb certs cànons socials establerts. “A nivell conductual, son persones que arriben a manifestar greus alteracions del comportament, es “tanquen” al gimnàs i per més que desenvolupin la musculatura, continuen treballant obsessivament el seu cos i arriben a abandonar les altres activitats quotidianes i, fins i tot, les seves obligacions”, ha comentat la doctora Moreno. A més, aquesta addicció comporta una obsessió per l'alimentació –arriben a pesar-se fins a 10 vegades al dia-, que sol anar acompanyada d'un elevat consum de complexos vitamínics, hormones i anabolitzants.

Durant la jornada “Les noves formes d'addicció” també s'ha parlat de l'addicció a les dietes, que es caracteritza per una preocupació i una dedicació enèrgica en allò que es menja i en la qual qualsevol infracció del règim és causa d'ansietat i de culpa. La persona que la pateix realitza exercici exhaustivament però mai no està satisfeta de la seva imatge i té una fixació pels sacsons i la cel•lulitis propis i aliens. Els experts també han parlat de l'addicció a les compres, on els afectats compren compulsivament objectes inútils els quals deixen de tenir valor un cop adquirits, o l'addicció a la feina, com a única addicció que comporta un benefici econòmic.

És diferent tenir un hàbit que ser addicte. Segons els experts, el punt de separació està en el grau d'interferència amb la vida quotidiana. Si una persona vol canviar un hàbit ho pot fer, encara que li costi; però quan l'hàbit evoluciona cap a una addicció té la sensació que ho hauria de deixar però no pot. La persona que la pateix sap que és negatiu per a ella però se sent atrapada. Segons la doctora Maria José Moreno Régulo, les addiccions sense droga es caracteritzen per: la pèrdua de control, el pensament obsessiu, la pèrdua d'interès per altres activitats, les alteracions que causen en la vida quotidiana i les conseqüències negatives per a l'entorn; la dependència psicològica i la negació de l'addicció mateixa (la persona minimitza el problema o el nega”.

Els especialistes de la jornada “Les noves formes d'addicció” han coincidit, també, a dir que no tots els addictes conductuals són iguals, però sí que han assenyalat factors comuns com ara que acostumen a ser persones depressives o amb ansietat, més immadures, amb baixa tolerància a la frustració, amb manca d'habilitats interpersonals i estratègies d'afrontament. “Per entendre les diferències individuals en la propensió a l'addicció hem de tenir en compte el seu origen multifactorial: factors genètics, psicològics i socials que ocasionen canvis neuroquímics en les persones afectades”, ha comentat la doctora Moreno. “Una vegada exclòs el fatalisme genètic, convenim que el fenomen addictiu no neix, sinó que es fa, a través de la influència de factors ambientals de l'ordre psicosocial, distribuïts entre la cultura, la societat, la família, el cercle d'amistats i l'individu mateix”. En aquest sentit, el doctor Larraz ha remarcat que “la proliferació d'aquest tipus d'addiccions està directament relacionat amb les societats actuals, més materialistes i consumistes, que afavoreixen aquesta dependència patològica a una activitat o a un objecte”.

Durant la jornada organitzada per Sagrat Cor, Serveis de Salut Mental, també s'han donat els resultats d'estudis relacionats amb les noves formes d'addicció que indiquen, per exemple, que entre les dones predomina l'addicció a les dietes o a les compres i entre els homes l'addicció a la feina. En canvi, pel que fa a les addiccions als jocs, a la televisió i a Internet no s'aprecien diferències importants entre ambdós sexes.

Segons els experts, l'etapa més difícil del tractament d'aquestes noves formes d'addicció és el començament, ja que la majoria de les persones afectades no reconeixen que estan malaltes fins que estan en una etapa avançada de la malaltia i, per tant, no accepten tractar-se quan apareixen els primers símptomes i és més fàcil abordar la malaltia. Segons Maria José Régulo, la teràpia de les addiccions conductuals ha d'incloure: la psicoteràpia, per restaurar la part cognitiva i de personalitat; la socioteràpia, per treballar la interacció social i l'entorn del pacient, i els psicofàrmacs, per posar l'organisme en condicions d'equilibri neuroquímic. Tanmateix, els experts coincidien que, com que aquestes addiccions són la suma de condicionants genètics, psicològics, socials, neuroquímics, per citar-ne uns quants, és difícil trobar un tractament únic que serveixi en tots els casos.

A més, en ser patologies el diagnòstic de les quals és relativament nou encara no es tenen recursos assistencials específics per abordar-les. “A mesura que augmenten els casos de noves addiccions que arriben al nostre centre, mirem de donar una resposta cada vegada més adaptada a cada tipologia d'addicte”, explica el director mèdic de Sagrat Cor, “i l'objectiu és que siguem capaços de gestionar els nostres recursos per poder oferir, en un futur, programes terapèutics específics per abordar les noves formes d'addicció que puguin sorgir”.
Germanes Hospitalàries del Sagrat Cor de Jesús · Província Canònica de Barcelona  Av. Jordà 8 · 08035, Barcelona · T. 93 418 69 33 · F. 93 212 49 75
 | AVÍS LEGAL | CRÈDITS | CONTACTAR | MAPA WEB |